2-0 gailendu zaizkie Ezkurra II .ari eta Azpirozi, xehetasunek eta berdindutako 15-13ko bi partzialek erabakitako finalean

Javier Urriza eta Ibai Martirena (Aburuza) dira Sagardoaren Txapelketako txapeldun berriak, finalean Josetxo Ezkurra eta Xabier Azpirozi (Alorrenea) 2-0 (15-13 bikoitza) irabazita. 2023ko edizioan txapeldunorde izan ondoren, arantza atera dute. Gainera, Urrizak bolada onean jarraitzen du, abenduan Azpirozekin batera binakako txapelketa irabazi ondoren. Hernaniko Galarreta pilotalekua ia bete egin zen eta finalak maila bikaina izan zuen. Urriza Erremontari saiko finaleko onena izendatu zuten.

Partida batez ere aurrelariena izan zen. Urriza eta Ezkurraren arteko lehia ikaragarria izan zen. Urrizak 16 tanto egin zituen partidan zehar, baina Ezkurrak aurre egiteaz gain, tanto gehiago ere egin zituen, 18. Iruñeko aurrelariak huts bakarra egin zuen, Doneztebeko aurrelariak berriz lau egin zituen. Zenbakiak, beraz, antzekoak izan ziren. Alde handiagoa atzean izan zen. Ohi ez bezala, Azpirozek ohi baino huts gehiago egin zituen, bost, eta Martirena izan zen ia hutsik egin ez zuena, bi final osoan. Urrizaren jakiteak une erabakigarrietan erabaki zuen norgehiagoka, bi setak hamahirunako berdinketara iritsi ondoren.

Finala joko ikusgarriarekin hasi zen, oso bizia; bikote urdinari pixka bat gehiago kostatu zitzaion jokoan sartzea, baina berehala gorrien abantaila berdindu zuten. Setaren bigarren zatian, etengabeko berdinketak izan ziren, Galarretan ikusi zen berdintasuna islatzen zutenak. Ezkurra II .ak eta Azpirozek 12-13 agintzen zuten, baina azken tantoak gorrientzat izan ziren, Urrizaren bi eta Martirenaren bat.

Bigarren setean, Iruñeko aurrelariak eta Lekunberriko atzelariak, atsedenaldi luzean, 8-4 irabazten ari zirenean, garaipena ia eskuan zutela zirudien; baina Josetxo Ezkurrak eta Xabi Azpirozek markagailua irauli eta aurretik jarri ziren, 11-9 aurretik. Hernaniko pilotalekuko harmailak betetzen zituzten zaleek argi ikusten zuten berdinketa hausteko set batez gozatzeko aukera. Ez zen horrela izan, Urrizak eta Martirenak, hasierako setean bezala, Ezkurra II .ak eta Azpirozek baino gehiago asmatu zutelako 13nako berdinketaren ostean, eta 15-13ko seta lortu zuten, minutu batzuk geroago, txapeldunen txapelak berotzeko.

Xehetasunek final handia, berdindua eta joko bikainarekin erabaki zuten. Erakusgai jartzeko, Urrizaren bost bi paretak, hiru geldoak, zaleak beren eserlekuetatik altxatu zituzten. Ezkurra ez zen atzean geratu beste bost bi paretekin.